News | Trans Atlas

Як розшифровується CMR(ЦМР)?

Будь-яке міжнародне транспортування вантажів супроводжує величезна кількість документів, без яких здійснити перевезення товару не можливо. Особливе місце в цьому пакеті паперів займає накладна CMR. Цей документ є підтвердженням укладання контракту між контрагентами: продавцем, перевізником і замовником. Саме тому так важливо розібратися в тому, що таке CMR накладна. Це дозволить уникнути непорозумінь між сторонами угоди.

Транспортна накладна CMR (ЦМР) - транспортний документ, найбільш широко використовуваний при міжнародних вантажних перевезеннях автомобільним транспортом. Транспортна накладна CMR виписується для підтвердження укладення договору перевезення, який визначає відповідальність відправника, перевізника та одержувача товару. Підтверджує, що вантаж в момент прийняття знаходився в належному стані, в цілій упаковці, маркування і число місць відповідає зазначеним у накладній.

Транспортна накладна CMR діє на підставі Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ), яка містить загальні дані про вид, зміст, і правила заповнення накладної. Відповідно до КДПВ накладна складається як мінімум в трьох примірниках, і підписується відправником і перевізником. Перший примірник накладної передається відправнику, другий - супроводжує вантаж, третій - залишається у перевізника. Кількість інших примірників залежить від кількості країн транзиту, через які перевозиться вантаж.

CMR накладна - найважливіший міжнародний документ, який відіграє особливу роль в питаннях організації автомобільних перевезень. У ньому відбиваються основні відомості про транспортний маршруті, що перевозиться товар і самому перевізнику.

Вона містить такі дані:

  • кількість товару;
  • юридичне найменування компанії перевізника;
  • час, витрачений на транспортування вантажу;
  • маршрут, по якому перевозили товар;
  • інформація про документи, на підставі яких здійснювалася поставка;
  • назва компанії відправника;
  • назва компанії вантажоодержувача.

Правила заповнення бланка

Правила заповнення CMR досить прості.

  • Заповнює вантажовідправник (Пункти 1-15, 21, 22).

Пункт 1. Вказуються дані вантажовідправника (найменування, країна, адреса, телефони). Якщо відправка відбувається за дорученням третьої сторони - додається - «за дорученням» і вказується юридична назва цієї третьої сторони.

Пункт 2. Дані вантажоодержувача (найменування, країна, адреса, телефони).

Пункт 3. Країна і точна адресу розвантаження - точки доставки вантажу.

Пункт 4. Час навантаження, країна і точну адресу - точки відправлення вантажу.

Пункт 5. Перелік документів на вантаж, що йдуть в комплекті з накладної CMR: номер книжки МДП (TIR), інвойс (invoice), пакувальний лист, якщо вантажі мають промислове походження - сертифікат якості, якщо вантажі мають тваринне походження - ветеринарний сертифікат; якщо вантажі мають рослинне походження - карантинний сертифікат; сертифікат країни походження товару.

Пункт 6. Знаки і номера, що позначають клас, підклас перевезених вантажів, в тому числі небезпечних, що класифікуються за Європейської угоди про міжнародне перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

Пункт 7. Кількість місць.

Пункт 8. Опис упаковки вантажу (палети, ящики, коробки, і т.д.).

Пункт 9. Найменування вантажу.

Пункт 10. Код ТН ЗЕД.

Пункт 11. Вага брутто.

Пункт 12. Обсяг.

Пункт 13. Адреса митного оформлення вантажу.

Пункт 15. Умови поставки по Інкотермс.

Пункт 21. Дата і місце заповнення CMR.

Пункт 22. Фактичний час і дата прибуття під навантаження та вибуття з-під навантаження.

Дані завіряються відправником підписом (з розшифровкою) і штампом.

2) Заповнює перевізник. (16-19, 23, 25-29).

Пункт 16. Дані перевізника (найменування, країна, адреса, телефони). Засвідчується печаткою перевізника.

Пункт 17. Реквізити всіх перевізників задіяних в перевезенні.

Пункт 18. Застереження перевізника про зовнішній стан вантажу, стан упаковки і якості кріплення. Якщо CMR-накладна не містить спеціальних застережень перевізника, то Згідно КДПВ - вважається, що, в момент прийняття вантажу перевізником, вантаж і його упаковка були зовні в належному стані, число маркування та нумерація вантажних місць, збігається з зазначеними в накладній.

Пункт 19, 27, 28, 29. Перевізник заповнює після закінчення перевезення.

Пункт 20. Додатково узгоджені умови перевезення (температурний режим вантажу, швидкісний режим, спеціальні умови перевезення небезпечних і не габаритних вантажів і т.д.).

Пункт 23. Підпис, який прийняв вантаж до перевезення водія - експедитора. Штамп і підпис перевізника. 3) Заповнює вантажоодержувач, після отримання вантажу.

Пункт 24. Вказується дата і точний час прибуття автомобіля для розвантаження, і дата час - вибуття після розвантаження. Ставиться підпис і штамп вантажоодержувача, чим підтверджується факт приймання вантажу.

Пункт 25, 26. Реєстраційні номери тягача і причепа.

Кожна CMR накладна повинна містити кілька обов'язкових печаток, без яких документ буде вважатися недійсним. В першу чергу це стосується друку вантажоодержувача, яка ставиться після закінчення поставки вантажу. Також в документі повинна стояти печатка, яка підтверджує проходження вантажем митниці. Крім цього, в накладній є місце для друку контролю транспортування, яка ставиться в тому випадку, якщо вантаж проходить кілька пунктів митного контролю.

Переваги і недоліки страхування

Якщо є така необхідність, накладна CMR може бути застрахована. Мова йде про страхування цивільної відповідальності транспортної компанії, яка виконує міжнародне перевезення вантажу автотранспортом в рамках КДПВ. Така страховка дозволяє знизити ризики транспортно-експедиторської компанії. Це означає, що якщо під час поставки буде завдано шкоди вантажу, страхова компанія відшкодує збитки. Якщо перевізник не подбає про страхування товару, то фінансові ризики ляжуть на його плечі. При цьому фінансова відповідальність настає в разі втрати і псування товару, а також зривів термінів, прописаних в контракті на транспортування вантажу. Застрахована CMR накладна дозволяє перевізнику знизити фінансові ризики.

Крім того, вона дає компанії такі переваги:

  • наявність страхового поліса підтверджує чесність і дієздатність транспортно-експедиторської фірми;
  • поліс дає гарантію відшкодування збитків, в разі втрати або серйозного пошкодження вантажу, що перевозиться.

Однак застрахована форма CMR володіє і певними недоліками: якщо вантаж постраждав з вини третьої особи, то грошова компенсація не проводиться; з перевізника знімається частина відповідальності за збереження вантажу; фінансові витрати; вимагає додаткового часу на оформлення страхового полісу.

Тож, так як товарно-транспортна накладна такого зразка є одним з найважливіших документів на поставку товару автотранспортом, то серйозно підійдіть до процесу його оформлення. Кілька разів перевірте коректність внесених даних, щоб уникнути помилок і друкарських помилок, які ускладнять процес транспортування вантажу. Це дозволить уникнути проблем при перевезенні продукції.

 

Сервіси

Оперативні і координаційні послуги при перевезені вантажів

Послуги по ремонту і обслуговуванню автомобілів

Ми пропонуємо перевезення вантажів ADR, FRC

Купуйте автомобілі і запчастини, чи залишайте власні повідомлення

Коротко про нас

Наша компанія ПП "Транс- Атлас" вже більше 10 років працює на ринку транспортних послуг країн Європи та СНД і є одним з лідерів серед компаній Західної України в області автомобільних міжнародних вантажних перевезень. За час свого існування Компанія значно розширила існуючий парк вантажних автомобілів, примножила кількість партнерів, напрацювала значний досвід у сфері вантажних перевезень і зарекомендувала себе, як підприємство, яке може надавати щодня велика кількість автомобілів під завантаження в різних напрямках.